Световният проект – Ten Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности”) има за цел всяка година да бъдат награждавани млади хора, изпъкващи с качествата си в определени области. По този начин, не само ще се засили публичността и интереса към техните постижения и тези на младите като цяло, но и наградените ще могат да послужат за пример на други младежи по света.

Конкурсът TOYP стартира в САЩ през 1938 година, като през годините сред отличените личности са се наредили имена като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър, Антъни Робинс и други.

Най-изявените млади личности на България

В България проектът води своето начало през 2015г.  като до момента са отличени 30 млади българи между 18 и 40 годишна възраст от различни сфери на обществото ни. През 2017 г. се проведе третото поредно издание на програмата в България.

За да бъде избран някой за победител, е дълъг и сложен труден процес, който изисква всички получени номинации да бъдат разгледани и оценени по определени критерии от независимо жури от изявени обществени личности. Във всички случаи насоките за избор се основават на това как постижението/постиженията на личността са оказали положително въздействие на общността, упражнявайки неговата професия или кауза. Как дейностите на тези хора могат да допринесат за развитието на страната ни и дори света, в който живеем.

С приемането на наградата, се очаква победителите да продължат да се развиват в техните способности да допринасят за своя народ и света като цяло, докато служат за източник на вдъхновение за бъдещите поколения младежки лидери. Показвайки тези изключителни примери, се цели да мотивират обществото ни и това да предизвика положителна промяна в сред българските граждани.

Номинираните трябва да бъдат млади хора на възраст между 18 и 40 г., с българско гражданство и с доказани завидни постижения в една от следните категории:

  • Бизнес, икономика и/или предприемачество;
  • Политика, право и/или постижения в държавната администрация;
  • Академични постижения или лидерство;
  • Културни постижения;
  • Морално лидерство и/или защита на околната среда;
  • Заслуги към децата, световния мир и/или правата на човека;
  • Хуманитарно и/или доброволческо лидерство;
  • Научни и/или технологични разработки;
  • Личностно развитие и/или постижения;
  • Иновации в медицината.

Изявените българи на световно ниво

Отличената в България София Калинова е призната и за една от най-изявени млади личности на света за 2015г. Тя е отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство”.

Самата София също не чува още от ученичка. Когато е в XII клас, й забраняват да се яви на матура по английски език, защото един от елементите на изпита е слушане с разбиране. А тя не чува. Усилията й не остават напразни. Просветното министерство й разрешава да положи изпита. Благодарение на нея всички ученици, които не чуват, вече могат да се явяват на матура по чужд език.

Когато за първи път са отличени Най-изявените млади личности на България, като една от тях – София Калинова е призната и за една от Най-изявените млади личности на света за 2015 г. Тя получава признание за своята работа в подкрепа интеграцията на хората с увреден слух. София получи своята награда на официална церемония по време на Световния конгрес на JCI през ноември 2015 г. в Каназава, Япония.

През 2017г. имаме друга българка номинирана за световния приз – Йорданка Глухчева, номинирана в категорията „Иновации в медицината“ – https://www.youtube.com/embed/XgB_D3Cz2po

Научи повече на:

Официалният уебсайт на програмата – http://toyp.jci.bg

Във Facebook на адрес – https://www.facebook.com/toypbulgaria/ 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *