ЗА JCI Bulgaria


КРАТКА ИСТОРИЯ

Junior Chamber International (JCI) е международна неправителствена организация, обединяваща млади, амбициозни и активни хора от цял свят. Тя е създадена през 1944 г. в щата Мисури (САЩ) и има представителства в над 120 държави.

JCI е своеобразна школа, която превръща членовете си в професионалисти, успешни предприемачи и дейни лидери. В нея членуват единствено хора с идеи, за които „креативност“ и „изобретателност“ не са просто думи. На международно ниво организацията може да се похвали с една изключително богата палитра от успешни млади хора, мениджъри, лидери и предприемачи в различни области.

JCI в България

JCI Bulgaria e създадена през 2011 година и в момента има активни 4 локални секции: в София, Пловдив, Варна и Плевен. Организацията оперира в няколко области на дейност – бизнес инициативи, социални дейности, международни проекти и благотворителни каузи. Началото на JCI в България датира от 1990 година, като след силни години на бърз подем, следва период на застой до 2010 година.

Към този момент JCI Bulgaria има установени партньорски взаимоотношения с БТПП, Уницеф, Президентството на Република България, AIESEC, СУ, ВУЗФ, както и с редица неправителствени организации и медийни партньори.

Организацията включва амбициозни, млади, отворени към света и нови идеи, хора от 18 до 40 годишна възраст, които споделят общи цели, отговорности и идеи за собствено и глобално развитие и подобрение. Те не само работят за своето собствено усъвършенстване, но и за благоденствието на околните. JCI Bulgaria е и има амбицията да продължава да бъде сборно място за младите хора, които искат да израстват като професионалисти, да се превръщат в лидери и двигатели на положителната промяна.

JCI International

Началото на JCI движението започва през далечната 1915 година в Сейнт Луис, Мусури (САЩ) от активни млади граждани, водени от Хенри Гисенбиър. Те се обединяват, за да се борят с проблемите на младите хора в техния град. В началото организацията е носела името Young Men’s Progressive Civic Association (YMPCA). Едва през 1944 година в Мексико, движението променя името си на JCI (Junior Chamber International), което се запазва и до днес, и започва дейност в други държави отвъд океана.

През 2015 година JCI отпразнува 100-годишната си не само с действия, насочени към още по-глобално позитивно и устойчиво въздействие върху младите хора (довело до промяна в живота на близо половин милион души), но и с 15-годишен план за бъдещето. Новата инициатива цели да допринесе за изкореняването на проблемите, свързани с бедността, равенството между хората (и половете) и глобалното затопляне до 2030 година.

Как JCI се различава от останалите неправителствени организации?

Членовете на JCI поемат инициативата да донасят положителната промяна в нашето общество и да решават наболели локални и международни проблеми. Ние се фокусираме върху действията, водещи до устойчива промяна и решения. Понякога само един човек е достатъчен, за да доведе промяната. Бъди този човек. Имаме нужда от теб!

Над 200 000 членове, повече от 5 000 локални и 120 национални организации, обединени от една единствена мисия:


Визия

Да е водещата организация на активни млади граждани.


Мисия

Да предоставя възможности за развитие, които овластяват младите хора да създават положителна промяна.

Екипът на JCI Bulgaria през 2019


Радослав Георгиев

Национален Президент

Радослав е завършил бакалавър по международен бизнес и работи като SEO специалист в дигитална агенция. Той работи за сближаването на JCI Bulgaria с международните JCI стандарти.

Явор Янакиев

Миналогодишен Национален Президент

Явор e бакалавър ``Морска навигация``, но управлява собствен бизнес за премествания. Той активно се включва в предприемачески работилници и проекти.

Анна Михайлова

Вицепрезидент Растеж и Развитие

Анна е магистър по туризъм и работи като Customer service мениджър за международна английска фирма. Тя планира и подпомага JCI секциите в техните усилия да привличат нови членове.


Президентът на JCI Bulgaria през 2019


В началото на 2017 се завърнах в България след като пътувах из Европа и Азия и бях силно устремен да направя нещо стойностно и полезно за моя роден град Варна. JCI Bulgaria не само ми даде възможност постоянно да подобрявам своите лични и професионални умения, но и да стана част от голяма глобална мрежа с активни и дейни млади хора. Ако ТИ имаш лична мисия или кауза, стремиш се да постигнеш нещо значимо, искаш да направиш нещо стойностно за своя град или да ставаш по-добър с всеки изминал ден, то JCI Bulgaria е мястото за теб.


radoslav.georgiev@jci.bg


Радослав Георгиев - Национален президент през 2019